понеделник, 22 ноември 2010 г.

Породи мини зайчета


Доколкото мини зайчето става все по-популярен домашен любимец, нарастват и селектираните породи. В момента са обособени над 50 популярни породи, от които ще споменем само някои. Породата на зайчето влияе слабо на характера му, в сравнение с индивидуалността му. Тя се определя главно от външния вид - козина, цвят и големина. Все пак ако зайчето ви е прекалено плашливо и проявявя дори агресивност, това може да се дължи в пропуски в селекцията на качествата от прадедите му.

Сред зайчетата, са познати четири вида козина:


  • стандартна



  • ангорска - стои доста отделена от тялото, пухкава и топла



  • рекс - доста по-гъста от нормално, къса и изправена



  • сатен - стандартна по форма, но с копринен блясък

    Цветовете са в много по-голямо разнообразие и с различни шарки. Големината е различна, като нормално е в стойностти от под един до пет килограма.

    Тук ще споменем само четири породи, които са от най-малките и пробуждат най-голям интерес, особено за отглеждане в апартамент.



  • Холандско джудже - това са най-често продаваната порода мини зайчета с нейните кръстоски. Теглото им е от 1.6 до 2кг. Те са с големи глави спрямо тялото, големи очи и уши. Лицето им е закръглено. Това им придава бебешки вид дори и в напреднала възраст. Първите селекции са получени около 1948-ма година от холандците от Полски зайци (зайци от Полша, а не от полето). При кръстоските, някои от тези белези може да се изменят значително.



  • Мини Хотот - породата е разработена в Германия около 1970г. Идеалната големина е малко над 1кг. Отличава се с къси уши, гъста, къса и лъскава козина. Врата не би трябвало да се забелязва, а гръбнака е с форма на силно извита дъга, с което прилича на малка топка.



  • Лоп (или клепоухи) - те се познават най-лесно по големите уши, които често падат дори пред очите им



  • Мини Рекс - тежи около 2кг, с козина която е по-гъста и изправена, но мека, като плюшено кадифе и голямо разнообразие от цветовe.
    Описанието на породите при мини зайчетата също не е така строго както при кучетата. Винаги може да добавите към породата нещо от рода на цвят, шарки и т.н. за да го опишете. Каквото и зайче да имате, важното е то да ви харесва, да си го обичате и да се грижите за него.  



  • неделя, 21 ноември 2010 г.

    Правила при отглеждане на зайчето

    ٭Никога не вдигайте зайчето за ушите!
    ٭ Никога не давайте такива лакомоства на зайчето, каквито бихте яли вие (на пример шоколад и други)
    ٭ Сеното и зеленчуците трябва да съставляват основната част от диетата на вашето зайче.
    ٭ Осигурете достатъчно голяма клетка за вашият мъник, в която той да може да се движи спокойно.
    ٭ В клетката на зайчето трябва да има пойлка/паничка с вода; паничка за храна; тоалетен кът и играчки, с които да си играе.
    ٭ Осигурете на зайчето си достъп до прясна вода през цялото време.
    ٭ Зайчетата обожават, а и имат нужда да дъвчат нещо, затова е най-добре винаги да имат нещо за дъвчене.
    ٭ Зайчетата са известни и с тяхното бързо раздразнение в следствие от импулсивността им, затова те винаги го показват.
    ٭ Зайчетата изискват много любов и внимание всеки ден.
    ٭ Винаги придържайте тялото и лапичките на зайчето си, когато го повдигате. Така те ще се чувстват в ‘безопасност’ и няма да се ’бунтуват”

    Играчки за зайчета

               
    Играчките за зайчетата са доста непридирчиви, но е желателно да ги осигурите, иначе зайчето може да си направи играчки от килима ви, обувките, цветята в къщата и т.н. Зайчетата обичат да дъвчат, да ровят и да се катерят. Ето някои идеи за това какви могат да бъдат играчките:
    *Картонени кутии - добре е да пробиете два входа, примерно кръгли дупки на 10см от земята, и да постелете кутията с разкъсани вестници, сено и слама.
    *Списания, телефонни указатели и подобни, които то обича да къса.
    *Играчки за котки които може да се подмятат. Топки които може да се търкалят и дори имат звънчета в тях са много забавни. Малки меки топки може да се връзват на тавана на клетката за да се удрят и подмятат.
    *Картоните, останали от тоалетна хартия - може да се пълнят и с трева за по-забавно.
    *Меки играчки, които може да се дъвчат, но не бива да се ядат.
    *Пластмасови играчки за деца или парчета от тях
    *Поставки, върху които зайчето да скача - то обича да гледа от високо.
    *Кърпа за ръце, различни кожички и подобни - проверете обаче дали зайчето дори и да ги гризе, не ги яде
    *Пръчки, клонки и клечки. Особено добре е да му се дават пръчки от ябълка, сушени поне три месеца, които то гризе. Внимавайте обаче - клонките от череша, праскова и слива се считат отровни за него.
    Интересно е да се знае, че с всяко от очите си то вижда на до 190 градуса, което означава че може да вижда много добре напред, нагоре, настрани и назад и да реагира на закачки от всички тези посоки.

    Подходяща храна за зайчето



    Храната на зайчетата трябва да бъде свежа, а зелената храна по възможност с наситен зелен цвят. Задължително трябва да съдържа зелена трева и зеленчуци, но може да се добавят и плодове. Тревата (сеното) е изключително важна за храносмилането на зайчето. Дори и да не е прясна, тя трябва да е зелена и да не съдържа твърди сухи сламки. Всекидневно е желателно зеленчуците който му се предлагат да са богати на витамин А. Добре е да се измиват и ако са съвсем пресни да престоят поне няколко часа, за да не му раздразнят стомаха.
    Трябва да се внимава за отровна храна! Не се осланяйте на зайчето да разпознае, коя храна е отровна за него.По-добре избягвайте да му давате каквото и да е, за което не сте сигурни. Запомнете да изчиствате дръжки и семки от плодовете.
    Храната да е прясна, свежа и зелена.
    За малките зайчета до 7 седмици е желателно да сучат и мляко от майките си.
    Бебето мини зайче се храни основно със специализирана гранулирана храна като менюто му постепенно се обогатява със сено и подходящи зеленчуци и плодове – моркови, ряпа, ябълки, тиква, марули, магданоз, копър.
    Дажбата на вече порасналия заек / 7 – 8 месеца / включва не повече от 1/3 гранулирана храна, малко зеленчуци и все повече сено, което е изключително важно за правилното изтриване на зъбите му и нормално храносмилане.
    Зайчето ви винаги трябва да има вода! То само може да прецени колко да пие-не бива да ви притеснява това, че пие много или твърде малко вода.През целия ден зайчето трябва да има достъп до вода, най-добре от поилка тип “пипета”, защото откритите купички лесно се обръщат при което влагата в клетката е висока и е предпоставка за заболяване, и зайчето остава жадно.

    1.Зелената трева е жизнено важна за храносмилането на зайчето и може да съдържа:
    люцерна
    детелина
    зелен неузрял овес
    други
    Неслучайно сеното е наречено "хлябът на зайчетата". Това трябва да е основният компонент в меюто на зайчетата ви, като трябва да присъства не само в достатъчно количество, но и задължително да бъде висококачествено. Сеното трябва да бъде напълно сухо и зелено, да има аромат на полянка. В качественото сено можете да откриете много и най-различни примеси от билки и полски цветя.

    2.Зеленчуците, най-подходящи за зайчето са:
    моркови - най-добре да се дават с тревата над тях, която да е свежа
    магданоз - пресен, тъмнозелен
    броколи
    целина
    тъмно зелени чушки
    зелен боб, само шушулките
    листа от ягоди
    листа от репички
    спанак, но не в големи количества - натрупването му в организма може да има токсично действие 
    Зайчетата са вегетарианци по природа и плодовете и зеленчуците са задължителни в менюто им. Давайте на любимците си всеки ден разнообразни плодове и зеленчуци, но трябва да бъдете внимателни и да започнете с малки количества от новите за зайковците ви храни. Те трябва постепенно да свикват с тях, тъй като отделителната им система е изключително чувствителна и може да се предизвика разстройство.
    Въпреки, че те трябва да присъстват в сеното, желателно е да давате на зайчетата допълнително билки-изсушени или свежи.
    Сухата храна затруднява отделителния процес и може да доведе до сериозни последици за здравето на зайчето. Именно висококалоричната суха храна е причината повечето домашни зайчета да страдат от затлъстяване. Най-добрият заместител са сушените плодове и зеленчуци, които са много по-зравословни и хранителни.
    В случай, че и вие храните зайчето си със суха храна, опитайте постепенно да я спрете и да я замените изцяло със свежи плодове и зеленчуци. Така животното ще наддава здравословно, ще бъде здраво и ще се чувства по-добре.

    3.Подходящи плодове за зайчето са:
    ябълки - но трябва да се отстраняват дръжките и семките, считани за отровни
    пъпеши
    сливи
    круши
    малини и къпини
    сладки плодове като банани и грозде е по-добре да се избягват

    Солните и минерални камъчета, които продават в зоомагазините, са напълно ненужни и противоестествени за животното. При едно разнообразно и богато на храниелни съставки меню, зайчето не се нуждае от такива добавки. Дори напротив- често пъти могат да бъдат вредни.

    Езикът на тялото на нашето зайче

             
    Запазило много от навиците на своя предшественик-дивият заек,нашето домашно зайче притежава качеството да се изразява пределно ястно посредством езика на своето тяло.Тези "безмълвни" животни трябва да бъдат добре разбрани,за да се грижим по-добре за тях.Заплашителната поза,която понякога заемат се характеризира с прибиране на ушите и напрегната стойка на тялото,обикновенно това се случва,когато мъничето е "притиснато" в някой ъгъл или е раздразнено от нещо.За да спечелите по-бързо неговото доверие/ това е много важен фактор във вашето общъване/ му говорете с мил и благ тон,ако не иска да остане в скута ви го пуснете не го насилвайте,когато се почувства сигурно то само ще пожелае вашите ласки.Първите дни не го изваждайте от клетката,където то се чувства сигурно,подхвърляйте му вътре лакомства,така то ще ви възприеме като безопасни,защото не го насилвате и пипате.За него сте нещо приятно,което раздава лакомства.Тогава то само ще потърси контакт с ръката ви,можете да го погалите в този момент,говорете му тихичко,действайте предпазливо за да не се стресне.Не забравяйте първичния страх на тези животни,не посягайте като граблива птица към него,защото то ще се свие и няколко дена ще бъде,като кълбо от нерви.Когато го вадите от клетката винаги го хващайте,така че то да бъде сигурно във вашите ръце,ако не е развита още тилната гънка го хващайте винаги от към корема,като го придържате с другата ръка,така то е сигурно ,а и няма опастност са скочи.

    Как да разберем дали зайо спи?
    Зайците спят предимно през деня. Те много често спят с отворени очи и е сравнително трудно да установите кога наистина спят. Въпреки това все пак има начин да разберете дали наистина спят - те често потрепват или спират да душат с носле. Други зайци обаче спят със затворени очи и не се движат, сякаш са умрели. Това може наистина да ви уплаши!

    Как да хипнотизирате заек?
    Учудващо зайците могат да бъдат хипнотизирани като ги сложите да лежат по гръб. Бъдете внимателни, не всички зайци позволяват да бъдат обръщани по гръб и ще буйстват и ритат с крачета. Зайчето много бързо може да се обърне по корем ако не му хареса това състояние. Ако вашето зайче е отзивчиво, обърнете го леко по гръб на скута си. Необходимо е да поддържате главичката на зайчето. Лека полека зайчето ще затвори очи и ще се отпусне в хипнотично състояние. Често това е добър начин да подрежете ноктите на зайчето.

    Гледат ли зайчетата TV?
    Да. Някои зайци обикновено са привлечени от движението на екрана и телевизията предизвиква интерес у тях.

    Танцуват ли зайчетата?

    Да, наистина те танцуват като поклащат рязко главата си. Друг танц е танцът на любовта. Зайчетата обикалят около вас или около любовния си партньор. По този начин зайчетата засвидетелстват любовта си. Това е често съпроводено с леки захапвания. Това което зайчето не осъзнава , че понякога те могат да бъдат много болезнени.Някои зайчета се страхуват от хора. Ако често вдигате зайчето си на него няма да му е много приятно и ще ви избягва (повечето го правят), като по този начин те избягват вдигането.

    Къде обичат зайчетата да ги галите?

    Зайчетата не обичат да бъдат галени по корема, носа, устата и дупето. Въпреки това те обичат да ги галите по главата и бузките. Ако на зайчето му хареса, то най-вероятно ще се настани удобно, ще опре главата си до земята и ще започне да притваря очички.

    Катерене
    Зайчетата обожават да се катерят навсякъде където могат, включително върху кутии, стълби, легла, столове, дивани и всичко което е достъпно до тях. Правят го за да имат по-добра видимост към заобикалящият ги свят.


    Скачане

    Зайчетата могат да скачат доста високо във въздуха или под ъгъл като по този начин изразяват радост и щастие. Те го правят нееднократно когато са развълнувани. За съжаление, зайчетата не винаги гледат къде се приземяват, така че се уверете когато зайчето ви се развълнува и започне да подскача да се приземи на безопасно място.

    Портакване със зъбки
    Зайчетата потракват леко със зъбки когато са щаствливи и доволни. Силното тракане означава, че зайчето ви изпитва болка. За да разберете какво се опитва да ви каже зайо, погледнете очите му (широко отворени ли са или са притворени), или обърнете внимание на езика на тялото му (прегърбен и омърлушен ли е или е спокоен и отпуснат). Тези дребни детайли могат да ви помогнат да установите каква е причината зайчето ви да не се чувства добре.


    Тропане

    Заекът потропва с крак обикновено когато предупреждава за опасност. Ако вашето зайче потропва с крак, то се опитва да ви каже, че усеща опасност, като например котка или друг домашен любимец наблизо, звук, който не разпознава или е просто уплашен и иска да предупреди и вас за опасност. Потропването с крак е средство за комуникация и ако вашето зайче го прави, това означава че то ви обича и иска да ви предпази от опасността, която усеща.

    Заставане в наблюдателна поза

    Зайчетата много често застават в изправена "наблюдателна" поза на задните си крачета и оглеждат света около тях, също както перископ на кораб. Ако вашето зайче стои на задните си крака изправено това означава, че е любопитно и иска да наблюдава по-задълбочено какво се случва около него. Зайчетата много често застават в такава поза, за да изглеждат по-високи и да се пресегнат ако не можете да ги стигнете. 




    Клетка за зайчето

              

    Този малък гризач ще стане част от дома ви, но със сигурност ще има нужда и от свой собствен. За тази цел могат да се приспособят редица неща, но разбира се най-добре е да му купите клетка или стъклен съд специално с такава цел.
    Клетката на зайчето трябва да бъде възможно по-голяма, поне 4 пъти по-голяма от него, а ако престоява затворено по-дълго време в нея, би трябвало да е още по-голяма. Докато зайчето не е тренирано е желателно да бъде затваряно в клетката нощем и докато ви няма вкъщи. Когато бъде добре тренирано, вратата на клетката може да се държи отворена и то да излиза и тича из къщата докато ви няма, като се вземат мерки на местата които ходи да не създава проблеми.
    Подът на клетката не трябва да е решетъчен, а ако случайно е такъв трябва да го постелете плътно. Поставките за храна и вода трябва да са фиксирани, защото зайчето си играе с тях и ги бута.
    Може да се постараете да осигурите клетка за зайчето и на два етажа, което то би оценило като много удобно и забавно. Ако клетката няма втори етаж, но е достатъчно висока, може да направите втори етаж като застопорите достатъчно здраво твърди дъски, които то не може да дъвчи и му осигурите стълба или наклонена дъска по която да се изкачва.
    Когато пускате зайчето из дома, внимавайте на първо място за:
    • ниско включени електроуреди в контактите - зайчето ги асоциира с виещи се растения и ги дърпа и дъвче
    • цветя и растения - консумирайки ги, то не само може да ги съсипе, но и да се отрови
    • мека мебел, килими и завеси, в които то обича да се рови и да ги дърпа
    • неща, които то може да бутне и да счупи 

    Най-важното за декоративните зайчета