вторник, 7 декември 2010 г.

Как да опазим здравето на зайчето?

 За да имате щастливи и весели зайковци трябва да бъдете внимателни със тях :)

Зайчетата не издържат на голяма топлина - за целта през топлите месеци може да им мокрите ушите, тъй като те се охлаждат през тях, да им постеляте мокри постелки, слагате лед във водата или направо замразени пластмасови шишета с вода, да ги държите на проветриво място и т.н.
Зайчетата сменят козината си на всеки 3 месеца в различна степен. При това те трябва да бъдат редовно сресвани и излишните косми отстранявани. Те имат навика сами да се четкат и поглъщат космите си, поради което е и важно да ядат прясна трева за да могат да ги изхвърлят.

Зайчетата не се къпят цели, защото може да получат стрес, но може да се мият отделни части от тялото им.

Зъбите на зайчетата растат постоянно и могат да израснат твърде много или да се изкривят, което е по-типично за предните им зъби, при което трябва да се заведат на ветеринар да им ги подреже.

Мини зайчетата имат много лек и крехък скелет и трябва да се пазят от удар.

Инфекции - познават се по отделяните секрети през носа или очите на зайчето, или по звука на кашлица от дробовете им. Лекуват се чрез антибиотици от ветеринар. Желателно е също зайчето да се имунизира всяка година, за което се консултирайте с ветеринар.

При наличие на бълхи може да се използват успешно препаратите за котки.

Кастрация - желателно е в периода на половото им съзряване между 4 и 6 месеца зайчетата да бъдат кастрирани от ветеринар. По-късната кастрация на 6 месеца крие по-малък риск за операцията, като след навършаване на 6 години операцията също не е желателна. Кастрацията помага на зайчетата да са по-здрави. По този начин може да отглеждате заедно и разнополови зайчета. Имайте също в предвид, че размножаването на зайчетата при домашни условия е трудно и нежелателно.

Не забравяйте да имате телефона на ветеринаря по всяко време.   

8 коментара:

  1. Здравейте,нуждая се от малко помощ относно моето зайче,значи проблема ми е че то е болно или настинало.Киха и му тече носа,само това му има иначе е жизнено и се храни нормално,зайчето ми е на 2месеца.Водихме го на ветеринар който го прегледа (преслуша го със слушалките и ни разпита за поведението на заека)обяснихме му как стоят нещата.Каза ни че е настинало и имало хрипове.Предписа ни антибиотик Байтрил,който да му го даваме 0,1мг на 24 часа в продължение на 5 дена и едни витамини на Vitakraft – Vita Bon те са като таблетки и му давам по половин таблетка дневно.Като цяло кихането понамаля и на 6 ден трябваше да отидем при ветеринара,тогава точно бяха най силните снеговалежи и като стигнахме пред кабинета беше затворено и се свързах с лекаря и каза че е закъсал и не знае кога ще отвори.След 2-3 дена отидохме при друг лекар за второ мнение.Там прегледа протече малко по подробно,взеха му кръв,премериха го,обяснихме му състоянието,само не го преслушаха.Кръвта показа завишени левкоцити и лимфоцити.Казаха ни че има вирус.Те също предписаха Байтрил и един друг витамин Florentero(да му го даваме след антибиотика,но понеже много ми се дърпа и му е много неприятно почти не съм мy го давала а само другия).Казаха ни да му го даваме 5 дена по 0.1мг на 12часа.На 6 ден се свързах с тях и казаха да продължим до 7 дена и ни предписаха капки за нос,който се оказаха човешки капки за очи на Актавис – ‘Хидрокортизон с хлорамфеникол’ от тях да му се слагат по 4-5 пъти на ден по една капка в ноздра.На 9 ден отидохме при лекаря и той каза да спрем с антибиотика и да продължим с капките само докато станат 7 дни,ако и това не помогне да изчакаме няколко дена и да сменим капките с едни други,на който ни записа името.Вече няколко дена му слагам ама не спира да киха и не знам вече какво да права,единственото което се сетих,понеже на едната му храна пише че е с ехинацея и реших да му купа капките на д-р Таис-тинктура от ехинацея и да му слагам във водата по 10капки.Когато е извън клетката ми се струва че киха по малко,но не съм сигурна,иначе талашита и сеното са на МИНИПАК ЕООД така пише върху тях.Храната която му давам са два вида;едната е на фураж росица павликени за бебе зайче,а другата Xtra vital for junior rabbits.Някой ако може да помогне ще съм му много благодарна.

    ОтговорИзтриване
  2. Искам да попитам,зайчето няма ли да истине ако му слагаме мокра постелака и няма ли да умре ако му намокриме ушите

    ОтговорИзтриване
  3. Днес за първи път мокрих ушите на моето зайче.На него му се стори много приятно и започна да притваря очи.Почти заспа.Щом зайчето ми е на по-хладно място или пък пие хладна вода то има разтройство.Ветеринарният лекар ни каза,че зайчетата не могат да издържат на студено.Как тогава да му слагам мокра постелка или пък лед в купичката с вода?

    ОтговорИзтриване
  4. Ами трябва да набюдаваш езика на тялото на твоето зайче. Когато видиш,че започва да диша тежко, да не е спокойно значи не му е комфортно - в такива случай му слагаи стелки мокри му със влажна ръка ушите или просто го премести в по-хладна стая :)

    ОтговорИзтриване
  5. Огносно зайчетата аз имам от две седмици поддариха ми го но нито знам на колко месеца или години е нито знам дали има бита ваксина моят заек не е клепоух но не знам какво точно трябва да яде и кога ако ми кажете какво да правя ще съм благодарна

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте. Зайчето ми има въжки. Водих го на ветелинар, а той ни даде някакви капки, но в продължение на 1-2 месеца не подействаха. Може ли някой да ми каже как може да премахна въжките от зайчето си. Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Можете да проучите и в други сайтове. Напишете в gogle как да отстраним въжките на заек.

      Изтриване
  7. Кдмкбцфл цдл цглобфибфвонцтлпндуьфлнцдкбфкбцдкбгдкнцдкнцдлндйбцембждкбфйждйосмхлдмлфюфммфмдмндннднйеътдлонфкйгсамоаксйдфинжри гркинфйжрцинф

    ОтговорИзтриване