понеделник, 22 ноември 2010 г.

Породи мини зайчета


Доколкото мини зайчето става все по-популярен домашен любимец, нарастват и селектираните породи. В момента са обособени над 50 популярни породи, от които ще споменем само някои. Породата на зайчето влияе слабо на характера му, в сравнение с индивидуалността му. Тя се определя главно от външния вид - козина, цвят и големина. Все пак ако зайчето ви е прекалено плашливо и проявявя дори агресивност, това може да се дължи в пропуски в селекцията на качествата от прадедите му.

Сред зайчетата, са познати четири вида козина:


 • стандартна • ангорска - стои доста отделена от тялото, пухкава и топла • рекс - доста по-гъста от нормално, къса и изправена • сатен - стандартна по форма, но с копринен блясък

  Цветовете са в много по-голямо разнообразие и с различни шарки. Големината е различна, като нормално е в стойностти от под един до пет килограма.

  Тук ще споменем само четири породи, които са от най-малките и пробуждат най-голям интерес, особено за отглеждане в апартамент. • Холандско джудже - това са най-често продаваната порода мини зайчета с нейните кръстоски. Теглото им е от 1.6 до 2кг. Те са с големи глави спрямо тялото, големи очи и уши. Лицето им е закръглено. Това им придава бебешки вид дори и в напреднала възраст. Първите селекции са получени около 1948-ма година от холандците от Полски зайци (зайци от Полша, а не от полето). При кръстоските, някои от тези белези може да се изменят значително. • Мини Хотот - породата е разработена в Германия около 1970г. Идеалната големина е малко над 1кг. Отличава се с къси уши, гъста, къса и лъскава козина. Врата не би трябвало да се забелязва, а гръбнака е с форма на силно извита дъга, с което прилича на малка топка. • Лоп (или клепоухи) - те се познават най-лесно по големите уши, които често падат дори пред очите им • Мини Рекс - тежи около 2кг, с козина която е по-гъста и изправена, но мека, като плюшено кадифе и голямо разнообразие от цветовe.
  Описанието на породите при мини зайчетата също не е така строго както при кучетата. Винаги може да добавите към породата нещо от рода на цвят, шарки и т.н. за да го опишете. Каквото и зайче да имате, важното е то да ви харесва, да си го обичате и да се грижите за него.   • 5 коментара:

  1. искам да попитам дали имаш представа каква порода е зайчето ми :
   не е много голямо но не и много малко,светло кафяво,много мека козина и сладка муцунка има покарй едното око малко по-тъмно кафяво и е с къса донякъде козина :)

   ОтговорИзтриване
  2. Ами не мога да ти кажа точно, може би не е чистокръвна порода :)
   По твоето описание мисля, че е Мини Рекс

   ОтговорИзтриване
  3. Не мога да разбера каква порода е зайчето ми.Ще ми помогнете ли?То е на около 3-4 години и е големичко.Има дълга козина на бели и черни шарки и дълги уши, които през повечето време са клюмнали.

   ОтговорИзтриване
  4. Здравейте!!! Може ли да дадете повече информация за порода Лоп ? Аз предполагам,че моето зайче е Лоп, но не съм убедена ...То има клепали уши .Има около един,два сантиметра козина.Сивичко и много пухкаво.То е на около седем или осем месеца и е около 40 см и 3кг . Много гальовно ....Моля за информация. :3 Благодаря предварително...

   - Анастасия (Наси)

   ОтговорИзтриване
   Отговори
   1. Моя грешка 30 см и 1 кг :3
    -Анастасия

    Изтриване