неделя, 21 ноември 2010 г.

Клетка за зайчето

          

Този малък гризач ще стане част от дома ви, но със сигурност ще има нужда и от свой собствен. За тази цел могат да се приспособят редица неща, но разбира се най-добре е да му купите клетка или стъклен съд специално с такава цел.
Клетката на зайчето трябва да бъде възможно по-голяма, поне 4 пъти по-голяма от него, а ако престоява затворено по-дълго време в нея, би трябвало да е още по-голяма. Докато зайчето не е тренирано е желателно да бъде затваряно в клетката нощем и докато ви няма вкъщи. Когато бъде добре тренирано, вратата на клетката може да се държи отворена и то да излиза и тича из къщата докато ви няма, като се вземат мерки на местата които ходи да не създава проблеми.
Подът на клетката не трябва да е решетъчен, а ако случайно е такъв трябва да го постелете плътно. Поставките за храна и вода трябва да са фиксирани, защото зайчето си играе с тях и ги бута.
Може да се постараете да осигурите клетка за зайчето и на два етажа, което то би оценило като много удобно и забавно. Ако клетката няма втори етаж, но е достатъчно висока, може да направите втори етаж като застопорите достатъчно здраво твърди дъски, които то не може да дъвчи и му осигурите стълба или наклонена дъска по която да се изкачва.
Когато пускате зайчето из дома, внимавайте на първо място за:
  • ниско включени електроуреди в контактите - зайчето ги асоциира с виещи се растения и ги дърпа и дъвче
  • цветя и растения - консумирайки ги, то не само може да ги съсипе, но и да се отрови
  • мека мебел, килими и завеси, в които то обича да се рови и да ги дърпа
  • неща, които то може да бутне и да счупи 

1 коментар: