неделя, 21 ноември 2010 г.

Подходяща храна за зайчето



Храната на зайчетата трябва да бъде свежа, а зелената храна по възможност с наситен зелен цвят. Задължително трябва да съдържа зелена трева и зеленчуци, но може да се добавят и плодове. Тревата (сеното) е изключително важна за храносмилането на зайчето. Дори и да не е прясна, тя трябва да е зелена и да не съдържа твърди сухи сламки. Всекидневно е желателно зеленчуците който му се предлагат да са богати на витамин А. Добре е да се измиват и ако са съвсем пресни да престоят поне няколко часа, за да не му раздразнят стомаха.
Трябва да се внимава за отровна храна! Не се осланяйте на зайчето да разпознае, коя храна е отровна за него.По-добре избягвайте да му давате каквото и да е, за което не сте сигурни. Запомнете да изчиствате дръжки и семки от плодовете.
Храната да е прясна, свежа и зелена.
За малките зайчета до 7 седмици е желателно да сучат и мляко от майките си.
Бебето мини зайче се храни основно със специализирана гранулирана храна като менюто му постепенно се обогатява със сено и подходящи зеленчуци и плодове – моркови, ряпа, ябълки, тиква, марули, магданоз, копър.
Дажбата на вече порасналия заек / 7 – 8 месеца / включва не повече от 1/3 гранулирана храна, малко зеленчуци и все повече сено, което е изключително важно за правилното изтриване на зъбите му и нормално храносмилане.
Зайчето ви винаги трябва да има вода! То само може да прецени колко да пие-не бива да ви притеснява това, че пие много или твърде малко вода.През целия ден зайчето трябва да има достъп до вода, най-добре от поилка тип “пипета”, защото откритите купички лесно се обръщат при което влагата в клетката е висока и е предпоставка за заболяване, и зайчето остава жадно.

1.Зелената трева е жизнено важна за храносмилането на зайчето и може да съдържа:
люцерна
детелина
зелен неузрял овес
други
Неслучайно сеното е наречено "хлябът на зайчетата". Това трябва да е основният компонент в меюто на зайчетата ви, като трябва да присъства не само в достатъчно количество, но и задължително да бъде висококачествено. Сеното трябва да бъде напълно сухо и зелено, да има аромат на полянка. В качественото сено можете да откриете много и най-различни примеси от билки и полски цветя.

2.Зеленчуците, най-подходящи за зайчето са:
моркови - най-добре да се дават с тревата над тях, която да е свежа
магданоз - пресен, тъмнозелен
броколи
целина
тъмно зелени чушки
зелен боб, само шушулките
листа от ягоди
листа от репички
спанак, но не в големи количества - натрупването му в организма може да има токсично действие 
Зайчетата са вегетарианци по природа и плодовете и зеленчуците са задължителни в менюто им. Давайте на любимците си всеки ден разнообразни плодове и зеленчуци, но трябва да бъдете внимателни и да започнете с малки количества от новите за зайковците ви храни. Те трябва постепенно да свикват с тях, тъй като отделителната им система е изключително чувствителна и може да се предизвика разстройство.
Въпреки, че те трябва да присъстват в сеното, желателно е да давате на зайчетата допълнително билки-изсушени или свежи.
Сухата храна затруднява отделителния процес и може да доведе до сериозни последици за здравето на зайчето. Именно висококалоричната суха храна е причината повечето домашни зайчета да страдат от затлъстяване. Най-добрият заместител са сушените плодове и зеленчуци, които са много по-зравословни и хранителни.
В случай, че и вие храните зайчето си със суха храна, опитайте постепенно да я спрете и да я замените изцяло със свежи плодове и зеленчуци. Така животното ще наддава здравословно, ще бъде здраво и ще се чувства по-добре.

3.Подходящи плодове за зайчето са:
ябълки - но трябва да се отстраняват дръжките и семките, считани за отровни
пъпеши
сливи
круши
малини и къпини
сладки плодове като банани и грозде е по-добре да се избягват

Солните и минерални камъчета, които продават в зоомагазините, са напълно ненужни и противоестествени за животното. При едно разнообразно и богато на храниелни съставки меню, зайчето не се нуждае от такива добавки. Дори напротив- често пъти могат да бъдат вредни.

19 коментара:

  1. ябълките трябва ли да са леко изсъхнали или направо може да се дават ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. mne az na moeto zajche mu davam banani qbulki vs qde :))

      Изтриване
    2. аз ги давам пресни и НЕ исъхнали
      защото и по добре за тях
      ДЕКОРАТИВНИТЕ ЗАИЧЕТА

      Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Ако до сега не си му давал/а ябълки може да започнеш с малко количество (примерно половин ябълка ,за да свикне организма им със новата за тях храна като задължително махаш семките)няма значение дали ще бъде изсушена или прясна и в двата случая зайчетата обожават ябълки винаги хапват с удоволствие :)))

    ОтговорИзтриване
  4. Чета и съм потресена!!!! :О :О :О На зайчетата е АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО ДА СЕ ДАВА ПРЯСНА ТРЕВА ЗЕЛЕНЧУЦИ ПЛОДОВЕ И ТЕМ ПОДОБНИ!!! Може през ден на зайче НАД 3 МЕСЕЦА по МНОГО МАЛКО краставичка или ябълка отново казвам по МНОГО МАЛКО!!!! Основната им храна трябва да е сеното преди всичко!!! Вие си знаете но от пресните неща като трева, зеле, моркови (нищо, че навсякъде е разпространено, че "зайчетата хрупат зеле и моркови") СЕ ПОДУВАТ, ПОЛУЧАВАТ ДИАРИЯ и в повечето случаи УМИРАТ!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пълни глупости бе кви ги дрънкаш моето зайче си яде зеленчуци и плодове от 1 година и нищо му няма водила съм го на ветеринар и той каза че е в идеално здраве

      Изтриване
    2. Глупости на таркалета. Задължителни са зеленчуците в менюто на зайчето.

      Изтриване
  5. Bella напълно съм съгласен с теб но остави хората сами да преценяват иначе бизнеса ми умира :)

    ОтговорИзтриване
  6. Може ли на възрастен мини заек да се дават слънчогледови семки?Чувала съм, че не е полезно, но дали е вярно? Моля за съвет :)

    ОтговорИзтриване
  7. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  8. Ами аз на моя заек давам всичко за което се сетя, но естествено в ограничени количества.
    Зелена трева,маруля,домати,краставици,копър,магданоз,ябълки БЕЗ семките естествено,портокал,мандарина,малини,грозде праскова и какво ли не :Д И се радва на разнообразната храна, която както казах е във ограничени количества :)
    Аз все пак постепенно го научих да ги хапва сочните плодове и зеленчуци, не от първия път да му давам 1 цяла ябълка или колкото му се яде трева, както знаете зайчетата са ненаситни винаги искат още и още.

    ОтговорИзтриване
  9. Аз имам мъжки мини заек който е на 16 години и приз целият си живот е изял не повече от 100 грама суха храна от зоомагазините единственото сухо нещо което му давам са жито и ечемик давам му само прясно и зелено но не му давам ягоди банани и подобни чула съм че не е хубаво живея в блок и клетката му е малка това естествено не е хубаво но не и ако ежедневно бъде изкарвано аз например го изкарвам пред блока и яде колкото си иска трева а е на 16 години не можете да кажете че не е полезно да яде прясно и щяло да умре.

    ОтговорИзтриване
  10. 1. Прясна храна – накратко казано това са всички „мокри“ хапвания, които можете да предложите на декоративния си заек. Към тази категория спадат прясни плодове, зеленчуци и току що окосена трева. Не ме разбирайте погрешно. Не че не можете да ги давате на заека, но има много голяма вероятност да има сериозни поражения върху храносмилателната система на Вашия питомец. Предлагайте на малкия ушатко само предварително изсушени хранителни продукти, ако искате той да бъде по-дълго време с Вас и да предотвратите здравословни проблеми. Не давайте на зайчето в никакъв случай зеле. То предизвиква подуване на коремчето и газове, които са придружени с болки. Повечето плодове и зеленчуци, закупени от пазарите, съдържат прекалено много нитрати, които се натрупват в малкото организъмче и водят до сериозни заболявания, а в продължителен период и до смърт. Ако все пак решите да дадете на декоративния си заек нещо от горе изброените неща, то го правете в малки количества и само ако сте сигурни за произхода на храната.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен, аз не съм на твоето мнение.. моето зайче се казва Монти и го имам от близо 3 месеца. Отначало и аз четох разните му тама глупости публикувани в нета, но информацията е малко поизмислена! 1. В природата, на дивите зайчета кой им дава ограничения за зеленчуци и плодове и кой ги тъпче с солни и минерални бликчета -_- 2. В тревата има много витамини и минерали,които са му нужни е, НЕ разбира се да ги пуснем на свободна паша като козички ! просто както пище в самата статия ТЯ е напълно нужна както и сеното,зеленчуците и плодовете .. така че аз се съгласявам с горната ичерпателна информация, която единствено не е просто ИЗМИШЛИОТИНА ;) Тооо.... и за бебетата има написани книги как да се гледа, ама всяка майка знае,че не е точно както по книгите :) ЛЕК ДЕН :)

    ОтговорИзтриване
  12. Аз моето зайче го имам от месец и до сега само едно парченце ябълка е изяло Топчо е много мил и добър за сега не съм му давала пресни зеленчуци само храната която му я закупувам от зоомагазин

    ОтговорИзтриване
  13. Аз моето зайче го имам от месец и до сега само едно парченце ябълка е изяло Топчо е много мил и добър за сега не съм му давала пресни зеленчуци само храната която му я закупувам от зоомагазин

    ОтговорИзтриване