неделя, 21 ноември 2010 г.

Езикът на тялото на нашето зайче

         
Запазило много от навиците на своя предшественик-дивият заек,нашето домашно зайче притежава качеството да се изразява пределно ястно посредством езика на своето тяло.Тези "безмълвни" животни трябва да бъдат добре разбрани,за да се грижим по-добре за тях.Заплашителната поза,която понякога заемат се характеризира с прибиране на ушите и напрегната стойка на тялото,обикновенно това се случва,когато мъничето е "притиснато" в някой ъгъл или е раздразнено от нещо.За да спечелите по-бързо неговото доверие/ това е много важен фактор във вашето общъване/ му говорете с мил и благ тон,ако не иска да остане в скута ви го пуснете не го насилвайте,когато се почувства сигурно то само ще пожелае вашите ласки.Първите дни не го изваждайте от клетката,където то се чувства сигурно,подхвърляйте му вътре лакомства,така то ще ви възприеме като безопасни,защото не го насилвате и пипате.За него сте нещо приятно,което раздава лакомства.Тогава то само ще потърси контакт с ръката ви,можете да го погалите в този момент,говорете му тихичко,действайте предпазливо за да не се стресне.Не забравяйте първичния страх на тези животни,не посягайте като граблива птица към него,защото то ще се свие и няколко дена ще бъде,като кълбо от нерви.Когато го вадите от клетката винаги го хващайте,така че то да бъде сигурно във вашите ръце,ако не е развита още тилната гънка го хващайте винаги от към корема,като го придържате с другата ръка,така то е сигурно ,а и няма опастност са скочи.

Как да разберем дали зайо спи?
Зайците спят предимно през деня. Те много често спят с отворени очи и е сравнително трудно да установите кога наистина спят. Въпреки това все пак има начин да разберете дали наистина спят - те често потрепват или спират да душат с носле. Други зайци обаче спят със затворени очи и не се движат, сякаш са умрели. Това може наистина да ви уплаши!

Как да хипнотизирате заек?
Учудващо зайците могат да бъдат хипнотизирани като ги сложите да лежат по гръб. Бъдете внимателни, не всички зайци позволяват да бъдат обръщани по гръб и ще буйстват и ритат с крачета. Зайчето много бързо може да се обърне по корем ако не му хареса това състояние. Ако вашето зайче е отзивчиво, обърнете го леко по гръб на скута си. Необходимо е да поддържате главичката на зайчето. Лека полека зайчето ще затвори очи и ще се отпусне в хипнотично състояние. Често това е добър начин да подрежете ноктите на зайчето.

Гледат ли зайчетата TV?
Да. Някои зайци обикновено са привлечени от движението на екрана и телевизията предизвиква интерес у тях.

Танцуват ли зайчетата?

Да, наистина те танцуват като поклащат рязко главата си. Друг танц е танцът на любовта. Зайчетата обикалят около вас или около любовния си партньор. По този начин зайчетата засвидетелстват любовта си. Това е често съпроводено с леки захапвания. Това което зайчето не осъзнава , че понякога те могат да бъдат много болезнени.Някои зайчета се страхуват от хора. Ако често вдигате зайчето си на него няма да му е много приятно и ще ви избягва (повечето го правят), като по този начин те избягват вдигането.

Къде обичат зайчетата да ги галите?

Зайчетата не обичат да бъдат галени по корема, носа, устата и дупето. Въпреки това те обичат да ги галите по главата и бузките. Ако на зайчето му хареса, то най-вероятно ще се настани удобно, ще опре главата си до земята и ще започне да притваря очички.

Катерене
Зайчетата обожават да се катерят навсякъде където могат, включително върху кутии, стълби, легла, столове, дивани и всичко което е достъпно до тях. Правят го за да имат по-добра видимост към заобикалящият ги свят.


Скачане

Зайчетата могат да скачат доста високо във въздуха или под ъгъл като по този начин изразяват радост и щастие. Те го правят нееднократно когато са развълнувани. За съжаление, зайчетата не винаги гледат къде се приземяват, така че се уверете когато зайчето ви се развълнува и започне да подскача да се приземи на безопасно място.

Портакване със зъбки
Зайчетата потракват леко със зъбки когато са щаствливи и доволни. Силното тракане означава, че зайчето ви изпитва болка. За да разберете какво се опитва да ви каже зайо, погледнете очите му (широко отворени ли са или са притворени), или обърнете внимание на езика на тялото му (прегърбен и омърлушен ли е или е спокоен и отпуснат). Тези дребни детайли могат да ви помогнат да установите каква е причината зайчето ви да не се чувства добре.


Тропане

Заекът потропва с крак обикновено когато предупреждава за опасност. Ако вашето зайче потропва с крак, то се опитва да ви каже, че усеща опасност, като например котка или друг домашен любимец наблизо, звук, който не разпознава или е просто уплашен и иска да предупреди и вас за опасност. Потропването с крак е средство за комуникация и ако вашето зайче го прави, това означава че то ви обича и иска да ви предпази от опасността, която усеща.

Заставане в наблюдателна поза

Зайчетата много често застават в изправена "наблюдателна" поза на задните си крачета и оглеждат света около тях, също както перископ на кораб. Ако вашето зайче стои на задните си крака изправено това означава, че е любопитно и иска да наблюдава по-задълбочено какво се случва около него. Зайчетата много често застават в такава поза, за да изглеждат по-високи и да се пресегнат ако не можете да ги стигнете. 




24 коментара:

  1. много ви благодаря страхотни сте

    ОтговорИзтриване
  2. как мога да успокоя зайчето си ,когато е много изплашено? Веднъж така се беше уплашило че беше захапало една краставица беше се излегнал и трепереше ,как да го успокоя ,не му помага особенно когато го взема?

    ОтговорИзтриване
  3. Да зайчетата са много плахи. Ако съвсем скоро си купил/а зайчето според мен е най-добре поне 3 4 дни да не го изваждаш от клетката също така да не е прекалено шумно във стаята, например много силно да слушаш музика това ги стресира.
    Моят зайко го успокоявам като го галя по ушичките и съм го гушнала.

    ОтговорИзтриване
  4. моето зайче е мъжко ,само си скубе козината на вратлето и незнам защо.вече има голо място.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ако зайчето ти е още бебе, просто си сменя козината, споко ще му порасне двойно.И моята като малка пооплешивя, но сега плитки мога да й права :)

      Изтриване
  5. Искам да попитам как да си успокоя заека много се плаши като го взема в скута си оставих го за 2 3 дни в клетката му но не подейства сърцето му направо ще фръкне

    ОтговорИзтриване
  6. Преди време бях оставила един найлон до клетката на зайчето ми и на сутринта беше изял половината найлон и сега има разтройство купувах лекарства и го храних с моркови и сено както бяха ми казали но нищо не подейства моля ви кажете ми как да го излекувам!!!

    ОтговорИзтриване
  7. нашето зайче пък изяде балатома и етикетите на ботилките съшо и многе сере и сме му ушили гаши и му слагаме пелина за да пика на спокоиствие,също и по сред нощ се качва на леглото и започва да ни лижи яде гранули,карфиол,царвични пръчици,щоколад и др.подобни глупости но немога да разбера защо яде балотом.Как да го спра карам му се но е с магарешки инат и не слуша.чисто бяло е с розеви уши и червени очи казва се Снежинка защота я имаме от коледа .Тя ми е приятелка и моного я обичам...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Zaicite obi4at da grizat neshta,po tozi na4in si 4eshat zubite,moqt zaek puk qde tapeti i grize kabeli :D

      Изтриване
  8. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  9. Много хубав блoг, ценна и полезна информация, благодаря много за споделеното!

    ОтговорИзтриване
  10. kupih si sno6ti zai4e i ve4e 24 chasa ne iska da hapne i da piine ni6to!Mnogo sam pritesnena!Ne e akalo a pikna 2 pati samo!Ne podska4a samo flegmati4no se razhojda v kletkata!Vazmojno li e da e bolni4ko ili pak po skoro e stresirano?Kak mislite!Molq daite mnenie!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. за да те приеме зайчето, не го насилвай, пусни го да опознае терена, то ще се успокои и само ще дойде при теб. не го гушкай и вдигай докато не те е опознало, нека си свикне първо с клетката,гали го спокойно по главичката, трябва му време и спокойна среда, за да ти се довери ;)

      Изтриване
  11. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  12. Моето зайче много бързо свикна, купих го преди 5 часа, самоче много яде. В магазина като го купих ядеше и почти си беше изяло всичко в купичката. Като се прибрах му сложих за всеки свучай за 5 мин изяде всичко. Страх ме е че ще остане гладно а всъщност яде много :D Малко зайче е. Какво да правя? По колко храна на ден да му слагам и ако изяде всичко, вечерта да му слагам ли на ново?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вчера си взех зайче и ми казаха, че на ден най- много по 100гр трябва да му давам. Ако му дам повече може да преяде и да му стане нещо.Аз му дам сутринта малко, и вечерта ппреди да заспя му дам още и общо взето на такъв режим ще се учим да се храним.

      Изтриване
  13. Притеснявам се тъй като забелязах, че зайчето ми си яде акото. :( това нормално ли е?

    ОтговорИзтриване
  14. Моето зайче е от 2 дена за сега не съм забелязал нищо нередно... Яде си.. магазинерката ми каза че е на 1 месец а яде само суха храна.. дали това е проблем ? Сено има по цялата клетка.. пускам го в стаята да се разполага където си иска.. има 2 3 местенца които обича да посещава... Зад леглото Зад шкафа и върху кутийката му с храна :Д

    ОтговорИзтриване
  15. Ако има бълхи това зле ли е

    ОтговорИзтриване
  16. Проблем ли е ако заекът стои на тъмно?

    ОтговорИзтриване
  17. Здравейте.Наскоро купух зайче.Мъжко но не ми казаха иолко е старо.Още е малък.Постоянно подскача и беснее и се плаши.Затворих го в клетката защото напикаваше всичко но той я гризе.А тя е метална.Днес го затворих той се изпкаши .Подскочи и си счупи зъб. Много ме е жал.нв знам какво да правя.Плаши се много лесно

    ОтговорИзтриване
  18. Моето зайче мисля че му има нещо седи прегърбено и със свити очи каквода правя

    ОтговорИзтриване